Økologisk effektiv hudpleie fra Norge!

Du påvirker mengden av miljøgifter

11 mars 2018 – Marina Engervik

miljøgifter i hudpleie

Røykeloven ble iverksatt lenge etter vi fikk kunnskap om hvor skadelig røyking er, vi ser en lignende tendens om miljøgifter og derfor må vi som forbrukere ta bevisste valg for å beskytte oss selv og miljøet.

 

Vi alle vet hvor skadelig tobakk-røyk er og vi tar selv valget om vi vil røyke eller ikke. Før røykeloven kom til Norge ble man ofte utsatt for annen-håndsrøyking selv om man var ikke-røyker. Det er litt det samme med miljøgifter, jeg selv velger å ikke bruke ingredienser som er miljøbelastende eller som inneholder miljøgifter, men jeg kan ikke unngå det, fordi det er overalt rundt oss, i drikkevannet, i luften vi puster og maten vi spiser. 

 

Som produsent tar jeg hele tiden bevisste valg for å holde produktene så rene og trygge som mulig. Da jeg utviklet produktene hadde jeg selv en hud som virket som den var plaget av skadelige kjemikalier. Huden min var rett og slett i kaos med både tørr eksemhud og dyp akne. Etter mye utprøvning av diverse produkter uten hell, tok jeg saken i egne hender og utviklet en sammensatt ansiktsolje som balanserte og behandlet huden min, 100% naturlig og helt uten skadelige kjemikalier. Denne oljen fikk raskt kallenavnet 'mirakeloljen' og derfor heter vi i dag Marina Miracle. Nå, 4 år senere, og med 11 produkter i vår hudpleielinje, garanterer vi at alle våre produkter er fri for skadelige tilsatte kjemikalier og miljøgifter.

 

Det er viktig for meg at ingen hudpleieprodukter jeg setter ut på markedet belaster helse og miljø. Jeg gjør det jeg kan både som forbruker og som produsent av hudpleie. Jeg mener det er utrolig viktig at vi er beviste på hva vi faktisk smører på huden vår, fordi det påvirker alt rundt oss, men for å kunne ta et bevist valg må man gjøre seg informert. Jeg håper og ønsker at flere og flere skal bli bedre informert.

 

Inneholder hudpleien din miljøgifter?

Har du hørt om fluorerte stoffer (PFOA)? De kan tilsettes kosmetikk for å gjøre produktene olje- og vannavstøtende eller kan fungere som bindemiddel, antiklumpemiddel, emulgering eller løsemiddel. Disse giftige stoffene skjuler seg bak ingrediensnavnene "PTFE", "Polytef", "Perfluoro" og "Polyfluoro" på ingredienslistene på hudpleie og kosmetikk. 

 

Fluorerte stoffer er kreftframkallende og hormonforstyrrende, de kan forårsake fosterskader, de er like tungt nedbrytbare som plast og hoper seg opp i levende organismer, som igjen gir alvorlige langtidsvirkninger for helse eller miljø. Når det kommer til fluorerte stoffer i hudpleie og sminke så er det spesielt skadelig fordi vi vasker dette av oss og de skadelige stoffene kommer ut i vannet og blir en del av næringskjeden og drikkevannet vårt. 

 

Jeg ble akkurat mamma, og min 2 uker gamle datter får dette i seg gjennom drikkevannet vårt, luften vi puster og snart maten vi spiser. Og jeg kan ikke unngå det. Jeg får ikke gjort noe med det selv om jeg gjør det jeg kan både som forbruker og som produsent. 

 

Skremmende testresultater

Forbrukerinspektørene hadde i samarbeid med Framtiden i Våre Hender en sending på nrk, onsdag 7 mars 2018, om miljøgifter i kosmetikk, hvor de testet forskjellige merker og deres produkter for fluorerte stoffer. Resultatene var veldig oppsiktsvekkende og jeg anbefaler å se dette programmet på nrk nettTV.

 

Skadelige og giftige kjemikalier blir ikke alltid oppdaget før de har gjort en stor skade og det er heller ikke før da lovverket trer inn for å gjøre endringer. Vi vet godt at fluorerte stoffer er meget skadelige for helse og miljø, hvorfor gjør ikke da produsenter en umiddelbar endring? Fra år 2020 vil EU sette en lov som regulerer grenseverdiene, altså at stoffet fortsatt er lov, men produsentene må bruke mindre mengder og betale gebyrer. Men det er fortsatt lov. Det er her vi som forbrukere må være oppmerksomme og ta bevisste valg når vi kjøper vårt neste hudpleie eller sminkeprodukt.

 

Er det en løsning? 

Jeg har snakket med distributør av sminkemerket Hynt Beauty, om hvordan de tenkte da de tok dette merket inn til konsumenter her i Norge. Eier og daglig leder, Anne Trogstad, i Spa Elixir sier:

''Jeg er selv ivrig friluftsentusiast og har dykket i snart 40 år. Jeg elsker hav og natur og er svært opptatt av miljø og hvordan vi best kan bevare miljøet vårt. Derfor har jeg fokus på at produktene Spa Elixir distribuerer skal være fri for skadelige miljøgifter. Jeg har jobbet med sertifiserte økologiske hudpleieserier siden 2011 og etter leting etter en naturlig og økologisk makeupserie fant jeg Hynt Beauty som tilfredsstiller mine strenge krav til hva som er trygt for forbruker, trygt for miljø og at ingrediensene er fairtrade.

Hynt Beauty er 100% naturlig, basert på økologiske ingredienser. Som er helt uten farlige miljøgifter og alt som er eller kan tenkes å våre skadelig for oss, for miljø og for dyr. Ingen syntetiske parfymer eller farger, ingen parabener, ingen miljøgifter. Innpakningen er laget av resirkulert materiale.''


Fluorerte stoffer er kun et av mange miljøgifter som vi får i oss bl.a. via hudpleie og sminke. En løsning på dette problemet er at vi kan ta beviste valg både som produsent, distributør og konsument. At vi alle velger de som lager trygge, sunne og totalt giftfrie produkter. Jo flere som blir bevisstgjort og oppmerksomme på sine valg, jo større forskjell kan man gjøre. 

 

Skrevet av Marina E. Engverik - Gründer av Marina Miracle

 

Andre artikler for deg

Kampen om balanse i huden

Mikroplast i kosmetikk

Hva er stoffet MI?