Økologisk effektiv hudpleie fra Norge!

5 ting du må vite om mikroplast i kosmetikk

16 mars 2016 – Marina Engervik

mikroplastikk 5gyros.com

Foto: www.5gyres.org

Mikroplast er et stort og viktig tema som jeg har undersøkt mye om fordi jeg elsker havet og dyrene som lever i det. Plastikkforurensning er forferdelig og det er et økende problem verden over. Jeg har satt sammen 5 punkter om de viktigste tingene du bør vite om mikroplast i kosmetikk og hvordan du kan være med å bekjempe dette problemet.


Dette vil kun ta deg 5 minutt å lese og jeg anbefaler deg til å lese alt fordi det er så viktig informasjon! Nederst i denne posten ligger også en informativ video laget av storyofstuff.org om temaet.

 

1. Hva er mikroplast?

Mikroplast er ørsmå (0,05 - 2 mm) partikler av plast som brukes som en ingrediens i kosmetikk som skal gi en peelende effekt til huden. Mikroplast brukes også ofte i tannkrem. Denne mikroplasten er knapt synlig for det blotte øye, og problemet er at mikroplasten havner i sluket på badet og fraktes videre med avløpet.

 

2. Hva er farlig med mikroplast?

Renseanleggene klarer ikke å filtrere ut all mikroplasten og da renner dette videre ut i havet og forskjellige fisk og dyr vil absorbere eller spise mikroplasten. Bitene av mikroplast kan også inneholde helse- og miljøskadelige stoffer. I tillegg fungerer mikroplasten som ''svamper'' i havet og binder til seg miljøgifter fra omgivelsene. Noe som gjør mikroplast giftig. Når mikroplast spises av dyr, kan giftene bli med videre opp i næringskjeden. Mennesker er på toppen av næringskjeden og i verste fall havner de på vårt eget matfat til slutt.

 

3. Hvorfor kan vi ikke bare fjerne mikroplasten?

Forskere antar at det er ca 5,25 trillioner plastikkbiter som forsøpler havene verden over. 92% av dette er mikroplastikk. Mikroplast er ikke biologisk nedbrytbart, og de er så og si umulig å fjerne fra havet fordi mikroplasten blir en del av det maritime miljøet. 


Det vi kan gjøre er å kutte ut bruk av produkter som inneholder mikroplast.


Mange lurer på hvorfor de store selskapene ikke bare enkelt og greit fjerner mikroplast fra produktene sine, men saken er at de ønsker å ha plast i sine produkter fordi det er billigere og lett å få tak i. De står også bak myten om at mikroplastperler er bedre og peele med fordi de er jevnere enn naturlige alternativer. Dette stemmer ikke med virkeligheten og huden får både en bedre, sunnere og mer langvaring virkning av en peeling med naturlige ingredienser som sheaskall eller sukkerkorn. 

 

4. Hva gjør myndighetene med problemet? 

Ifølge Mepex-rapporten er kosmetikk som er tilsatt mikroplast, en kilde til 40 tonn mikroplast årlig i Norge. Rundt 4 tonn av dette fraktes helt ut til sjøen. Dette er altså kun for Norge. Stortinget ba regjeringen, i februar 2016, om å fremme forslag om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter. 


I 2015 ble en lov vedtatt i USA som forbyr bruk av plastmikroperler i kosmetikk og toalettartikler (som trer i kraft fra 2017), men det er begrenset til produkter som vaskes av, som skrubber, tannkrem og sjampo, og loven gjelder ikke for leave-in-produkter som sminke og solkrem. I Europa er det fortsatt lovelig, EU-kommisjonen har kun frarådet bruk av mikroplast i kosmetikk.

En fersk undersøkelse utført av konsulentselskapet Eunomia, på oppdrag fra EU-kommisjonen har forklart at mikroplastikk ofte er brukt i nyere leave-in-produkter, og at denne mikroplastikken er mindre enn de som brukes i produkter som vaskes av. 

Disse plastpartiklene som er i leave-in-produkter kan være enda mindre enn ''vanlig'' mikroplast. Det er snakk om plastpartikler som har en størrelse på 0,0003 mm (vanlig størrelse er 0,05 - 2 mm). Det kan være mellom 10 og 100 billioner plastpartikler i ett enkelt solkrem-produkt! 

Det er de aller minste partiklene som er potensielt mest farlig fordi de blir absorbert inn i næringskjeden så lett. De aller minste partiklene kan også bli absorbert gjennom huden på fisk og dyr. Disse helsefarlige partiklene er fortsatt lovelig både i USA og i Europa og vi må gjøre det vi kan for å beskytte havet og helsa vår ved å ikke bruke produkter som inneholder mikroplast.

5. Hvordan kan jeg unngå å bruke produkter med mikroplast?

Gå igjenom produktene dine og se etter følgende ingredienser: 

- Polyethylene

- Polypropylene

- Polyethylene terephthalate

- Polymethyl methacrylate

 

Noe annet som kan hjelpe deg er en liste over produkter som selges i Norge som innholder mikroplastikk, listen er ikke komplett, men den gir deg en liten oversikt. Se listen her >>


Du kan også unngå mikroplastikk med å kjøpe helt naturlige produkter som lover at de ikke bruker syntetiske ingredienser som mikroplast. Marina Miracle er imot all bruk av mikroplast og du kan alltid være trygg på at vi aldri har og vil aldri bruke noen form for mikroplast i våre produkter. I vårt nyeste produkt, Rosehip Peeling Mask, bruker vi sukkerkorn fra rårørsukker som peeler huden på en effektiv og helt naturlig måte som er trygt for deg og for miljøet. 

Les mer om Rosehip Peeling Mask her >>