Myter og fakta om probiotika
12 juni 2020 – Marina Engervik
Visste du at vår gründer, Marina Engervik, er spaltist og skriver faglige artikler for bransjebladet Kosmetikk? De har nylig publisert en artikkel om probiotika som Marina har skrevet. Her kan du lese hele artikkelen:
Myter og fakta om probiotika
Det loves at probiotika kan fikse bortimot alle hudproblemer, men hva er rett og hva er feil? Marina Engervik fra Marina Miracle har lest seg opp på forskningsrapporter for å finne ut hva som stemmer om dette
temaet.
Tekst: Marina Elisabeth Engervik
Foto: Dreamstime/Marina Miracle
På og i huden vår lever det tusenvis av mikrober – levende bakterier – gjennomsnittlig har vi 19 stammer av gode bakterier på huden vår. I disse stammene finnes det rundt tusen forskjellige bakteriearter, hvorav hver art
består av milliarder av bakterier. Vi forstår at hudens mikrobiom er uendelig komplisert. Det er et stort forskningsområde, og vi har så vidt pirket litt i overflaten på det. Fortsatt er det veldig mye vi ikke vet, og det kommer stadig mer informasjon og forskning på temaet. I denne artikkelen blir det presentert det vi vet akkurat nå, i skrivende stund.
Det er bekreftet at probiotika kan behandle akne
Det er bekreftet at probiotika kan ha god effekt på akne, og det har blitt utført flere studier der man bruker probiotiske kremer for å direkte angripe bakterien som forårsaker akne (Propionibacterium acnes). I en av studiene der testpersonene brukte en probiotisk krem daglig i åtte uker, ble over halvparten nesten helt kvitt akne, sammenlignet med de som brukte en placebokrem. Det har blitt gjort flere lignende studier som bekrefter disse resultatene, der halvparten eller flere blir merkbart bedre etter behandling med probiotisk krem.
Det sies at med disse gode bakteriene og med de peptidene de produserer, kan man hemme videreutviklingen av aknebakterien, dempe inflammasjonen i huden samt redusere utviklingen av nye kviser.
Det er bekreftet at probiotika forebygger solskader og virker antialdrende
Det er sammensatte årsaker til at probiotika forebygger solskader og virker anti-aldrende, men en av dem er pH-en i huden. En sterk og ung hud har en pH-verdi mellom 4,2 og 5,6. Det er bakteriene som produserer syrlige molekyler som justerer pH-en i miljøet på huden. Hvis mikrobiomet er i ubalanse, vil pH-nivået i huden øke. Den vil dermed også eldes raskere fordi den trenger å være i en gunstig, lett syrlig pH for å være sterk nok til å motstå patogene bakterier, og for å vedlikeholde god fuktighet, ifølge International Journal of Women’s Dermatology. Det har også blitt gjort interessante forsøk på å styrke hudbarrieren med probiotika for å hindre solskader. Det har vist seg å gi gode resultater ved at huden både blir mer motstandsdyktig, og at eksisterende rynker blir noe redusert. Derfor kan vi bekrefte at probiotika har en anti-aldrende effekt.
Det er ikke bekreftet at postbiotika er mer virkningsfullt enn probiotika
Når vi vet at hudens mikrobiom er så finjustert og komplisert, er det da trygt å begynne å manipulere dette ved å tilføre millioner av nye, gode bakterier? Kan det påvirke balansen og hudbarrieren negativt? Det er flere forskere i feltet som stiller seg skeptiske til bruken av probiotika i hudpleie. Noen sier at det vil være tryggere og mer virkningsfullt å påvirke miljøet til hudens mikrobiom, enn å påvirke selve det levende mikrobiomet, skriver bransjenettstedet CosmeticsDesign-Europe. Teorien er at man på denne måten vil optimalisere miljøet for bakteriene slik at huden kommer i en sunn balanse. Da er det postbiotika som gjelder, altså levninger, ikkelevedyktige biprodukter fra gode bakterier som mikrobiomet kan bruke for å bygge seg selv opp. Vi vet nemlig at både prebiotika og postbiotika er livsnødvendig for at probiotiske bakterier skal være velfungerende. Bakteriene henter næring fra prebiotika, og så bruker de byggesteiner fra postbiotika. At postbiotika faktisk er et bedre valg enn probiotika er fortsatt ubekreftet, og noe som det forskes videre på.
Det er ikke bekreftet at probiotika kan behandle psoriasis
Det finnes studier som viser at probiotika kan behandle psoriasis når man tar probiotika som kosttilskudd. Men det gjenstår fortsatt å få god forskning på om probiotiske kremer har effekt på psoriasis. Dette er en hudtilstand der det er påvist at hudbarrieren er svekket og rammet av patogene bakterier. Så i teorien bør det fungere å behandle psoriasis med probiotika direkte på huden for å styrke hudbarrieren, men det er ikke bekreftet.
Det er avkreftet at probiotika er effektivt mot atopisk eksem
Atopisk eksem er veldig utbredt. Hele 20 prosent av barn og fire prosent av voksne på verdensbasis har denne hudsykdommen. At probiotika kan lege atopisk eksem er noe mange påstår, og det er kanskje det som har blitt forsket mest på når det gjelder probiotika i hudpleie. Jeg har atopisk eksem selv, så jeg var veldig interessert i om dette faktisk var sant. I en av rapportene jeg har lest, var det blitt gjort tolv enkeltstående studier som inkluderte over 700 personer med atopisk eksem, hvor de brukte både probiotika og placebo. Resultatene viser at det var ingen forskjell på hva som ble brukt. Alle videre forskningsstudier på dette er enstemmige og viser samme resultat: Å bruke probiotika i behandling mot atopisk eksem har dessverre ingen effekt. Likevel er det mange som forsker videre på dette, fordi de har så stor tro på at det kanskje finnes en metode hvor probiotika kan lege atopisk eksem. Vi får se, probiotika er avansert vitenskap, og plutselig oppdages det ny informasjon som gjør at forskerne løser gåten.
Hva er probiotisk fermentering?
Ved å fermentere for eksempel brennesle i en allerede ferdig probiotisk kultur, vil man få det beste fra begge verdener.
– Det er dette vi gjør i våre produkter, og det heter probiotisk fermentering. Prosessen starter ofte med frø som spires, og når råvaren er klar for fermentering, blandes den med vår probiotiske kultur, som består av hele 12 bakteriearter. Under fermenteringsprosessen, som tar minst 30 dager, blir de aktive stoffene i råvaren gjort om til et ferment. Dette siles og behandles forsiktig, slik at man sitter igjen med en probiotisk fermentert juice som inneholder både pre-, pro- og postbiotika sammen med enzymer, vitaminer, mineraler og nedbrutte næringsstoffer fra råvaren. På denne måten får huden ikke bare probiotika som kan støtte mikrobiomet, men også næring som lettere trenger inn i huden, slik at den blir styrket, forbedret og mer balansert, forklarer Marina Elisabeth Engervik.