Økologisk effektiv hudpleie fra Norge!

Bio-retinol VS Retinol

11 september 2023 – Marina Engervik

 Kosmetikk forside Marina Miracle Bio retinolVår gründer, Marina E. Engervik, skriver ofte fagartikler for bransjebladet Kosmetikk. Denne gangen har hun skrevet om bio-retinol og retinol. Les videre dersom du vil lære forskjellen på disse to populære superingrediensene.

Det er veldig mye snakk om retinol for tiden. Men hva er egentlig bioretinol, også kalt phyto-retinol, og er det bedre enn vanlig retinol?

Retinol er et syntetisk derivat av vitamin A, og blant de mest brukte aktive hudpleieingrediensene med bevist evne til å forbedre fine linjer, rynker, ujevn hudtone og å redusere akne. Men dessverre er det sånn at retinol også kan gi bivirkninger, og produkter med retinol kan irritere huden, gi kløe eller andre kjedelige hudreaksjoner.

Vi vil gjerne ha de gode virkningene av retinol, men uten bivirkningene. Derfor skal vi nå komme inn på det naturlige alternativet til retinol, nemlig bio-retinol. Hva er det egentlig?

Begrepet «bio-retinol» brukes ofte i hudpleieverdenen for å referere til naturlige og plantebaserte ingredienser som har retinollignende effekter på huden, og som gjør huden i stand til å lage sin egen, virksomme vitamin A. Bio-retinol kan utvinnes fra plantevekster som inneholder karoten, ved å bruke oljeekstrakter av for eksempel tindvedbær, gulrotfrø eller nyper og andre plantevekster. Det finnes mange varianter der ute, men de som nevnes i denne artikkelen er de som er mest brukt og anerkjent for sin gode effekt.

 

Planter som er kilder til bio-retinol er alltid svært rike på karoten (karotenoider), som er forstadiet til vitamin A. Når huden næres med karoten omdannes det til vitamin A. Det gjør at huden kan nyttiggjøre seg av vitaminet på en helt naturlig og veldig effektiv måte, og det blir en mer synergisk effekt. Man kan sammenligne det med å spise sunn, næringsrik mat; det vil alltid gi kroppen mer helhetlig næring å spise selve maten, enn å bare ta en kosttilskudd-pille som inneholder samme næringsstoffer. Kroppen klarer bedre å nyttiggjøre seg av maten. Bio-retinol er litt som å gi kroppen den næringsrike maten, i stedet for bare kosttilskuddet.

 

Bakuchiol er kanskje den mest kjente bioretinolen, fordi det var den første på markedet i sin kategori. Bakuchiol utvinnes fra frøene til Psoralea corylifolia, også kjent som babchiplanten. Den har blitt brukt som medisin i Østen i århundrer, og kommer opprinnelig fra India. I 2014 ble det publisert en studie i International Journal of Cosmetic Science som sammenlignet effekten av bakuchiol og retinol på aldring av huden. Studien fant at bakuchiol hadde samme effekt som retinol ved å redusere fine linjer og rynker, men med færre bivirkninger. Bakuchiol er også en potent antioksidant, og kan bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av frie radikaler.

 

Nypeolje utvinnes fra frukten og frøene til planten Rosa canina, som vokser vilt i Europa og Norge. Den er som en superfood for huden, og en populær ingrediens i hudpleieprodukter på grunn av dens høye konsentrasjon av vitamin A og C. Nypeolje har svært høyt innhold av karoten, som umiddelbart omdannes til vitamin A når den kommer i kontakt med huden. Den bidrar derfor til å stimulere kollagenproduksjonen, redusere forekomsten av fine linjer og rynker, og forbedre hudens tekstur. Nypeolje er også svært rik på antioksidanter, som kan bidra til å beskytte huden mot solskader og forurensning.

 

Tindvedolje utvinnes fra de spiselige bærene til tindvedplanten, Hippophae Rhamnoides, og vokser vilt i Europa og i Norge. Som nypeolje er også tindvedolje en superfood for huden, og en rik kilde til vitamin A-forløpere, inkludert betakaroten og andre karotenoider. Tindvedolje kan bidra til å stimulere produksjon av nye, sunne celler, fremme kollagenproduksjon og minske synlighet av linjer og arr i huden. Den er også en utrolig god kilde til antioksidanter, som kan bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av frie radikaler.

 

En annen ny og spennende metode for å lage bio-retinol har også nå kommet
på banen. Enkelt forklart fermenteres plantesukker som deretter destilleres, og ut
får man et rent og helt naturlig utvunnet bio-retinol. Smarte kjemikere har blandet inn dette retinol-alternativet i solsikkeolje, og stabilisert det med vitamin E og rosmarinekstrakt slik at huden kan ta det til seg. Det har, ifølge produsenten Givaudan, vist seg å være akkurat like effektivt som syntetisk retinol, i tillegg til at det får huden til å produsere mer hyaluronsyre, som gir en enda bedre anti-age effekt. Dette helt nye og naturlige alternativet til retinol har fått navnet RetiLife, og vi kommer nok til å se mer og mer av denne typen bio-retinol i all hudpleie.

 

Så er bio-retinol et bedre alternativ enn den tradisjonelle retinolen? Ifølge en studie fra British Journal of Dermatology, har daglig bruk av bakuchiol vist seg å være like effektivt som retinol for å bekjempe rynker og hyperpigmentering etter bare 12 uker, og deltakere som brukte retinol rapporterte mer kløe og svie enn de som brukte naturlig bakuchiol. Altså er bio-retinol like effektivt som retinol, men helt uten bivirkninger. Bio-retinol blir heller ikke påvirket av soleksponering, og kan derfor brukes både på dagtid og om natten. Retinol derimot, anbefales ofte kun å brukes om natten for å unngå mulig hudfølsomhet ved soleksponering. Derfor kan du trygt bruke bio-retinol i større grad.

Det skjer veldig mye nå med utvikling av bio-retinol. Vi ser at markedet ønsker et alternativ til retinol som virker effektivt og er uten bivirkninger, og samtidig også bærekraftig og trygt for både huden og miljøet. Når man sammenligner bio-retinol og retinol, så er det i hovedsak veien til hvordan huden får vitamin A som er den store forskjellen, og begge veiene fører til målet: Cellene får beskjed om å fornye seg raskere, og resultatet blir en jevnere og sunnere hud.

 

5 raske om bio-retinol

1. Bio-retinol er et alternativ til retinol som kommer fra naturlige ingredienser.
2. Bio-retinol virker ved å omdanne karoten til vitamin A i huden.
3. I motsetning til retinol, som kan gi forskjellige hudirritasjoner, er bio-retinol skånsomt, noe som gjør det til et utmerket alternativ for de med sensitiv hud.
4. Bio-retinol er rik på antioksidanter, som kan bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av UV stråling og forurensning.
5. Bio-retinol har også anti-inflammatoriske og anti-mikrobielle egenskaper, og kan derfor behandle akne og andre hudsykdommer som rosacea og eksem.

 Kosmetikk artikkel Marina Miracle Bio retinol

Kosmetikk artikkel Marina Miracle Bio retinol

Hvilke av Marina Miracle-produktene inneholder bio-retinol?

Vi bruker bio-retinol i flere av våre produkter der vi ser at bio-retinolen vil gi god nytte og effekt for huden. I disse produktene bruker vi bio-retinol i form av olje og ekstrakt av økologisk nype og/eller tindved: