Økologisk effektiv hudpleie fra Norge!

Alt du vil vite om hyaluronsyre

06 desember 2023 – Marina Engervik

Kosmetikk 04 2023 Hyalronsyre Marina Miracle

Marina Engervik om hyaluronsyre i Kosmetikk

Vår gründer, Marina Engervik, skriver jevnlig fagartikler for det norske bransjebladet Kosmetikk. Her er en artikkel som hun har skrevet som tar for seg alt du vil vite om hyaluronsyre.

Hyaluronsyre har blitt en skikkelig hero-ingrediens i hudpleieindustrien. Men hva er egentlig hyaluronsyre? Og fungerer det virkelig så bra som produsentene skal ha det til? Les videre hvis du vil lære mer om den populære hyaluronsyren og om den egentlig lever opp til ryktet sitt!

 

Men først; hva er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er et naturlig forekommende polysakkarid i kroppen, en type karbohydrat, som bidrar til å opprettholde sunn og hydrert hud, elastitet i bindevev, smidige ledd, fuktige øyne og mye mer. Hyaluronsyre har altså en unik evne til å binde og holde på vannmolekyler og finnes naturlig i kroppen vår.

 

Historien bak hyaluronsyre

I 1934 oppdaget biokjemiker Karl Meyer og hans assistent John Palmer hyaluronsyre i glasslegemet til storfeøyne. Dette var begynnelsen på forskningen som skulle avdekke strukturen og funksjonen til hyaluronsyre. I løpet av det 20. århundre ble hyaluronsyre funnet i ulike vev og væsker i både dyr og mennesker. Det viste seg å ha kliniske anvendelser, spesielt innen øyekirurgi, behandling av leddsykdommer og estetisk medisin. Medisinske studier har også oppdaget hyaluronsyrens rolle i alt fra befruktning og dannelsen av embryo til sårheling, aldringsprosesser og immunsystemet vårt. Oppdagelsen av hyaluronsyre har hatt en stor innvirkning på medisin og vitenskap.

Bruken av hyaluronsyre i hudpleieprodukter begynte på 2000-tallet, men det er umulig å peke på én bestemt person eller selskap som de aller første til å bruke det i hudpleie. Flere kosmetiske selskaper og dermatologer begynte å inkludere hyaluronsyre i hudpleieprodukter på grunn av denne forskingen som dokumenterte hyaluronsyrens evne til å binde fuktighet og forbedre hudens hydrering.

 

Hvordan brukes hyaluronsyre?

Hyaluronsyre har blitt stadig mer populært i hudpleie på grunn av de mange fordeler den tilbyr, inkludert økt fuktighet, reduserte fine linjer og rynker, og forbedret hudens elastisitet. I dag er hyaluronsyre en vanlig ingrediens i et bredt spekter av hudpleieprodukter og brukes av mange kjente merker over hele verden.

Siden bruken av hyaluronsyre i hudpleie har vokst over tid, er det vanskelig å tildele denne utviklingen til en enkelt oppfinner eller selskap. Det har vært et resultat av forskning, innovasjon og en økende forståelse av fordelene denne ingrediensen har for huden.

Hyaluronsyre brukes både i hudpleie, i fillers og i medisinske behandlinger. Hyaluronsyre framstilles enten syntetisk eller det kan fermenteres fram. Og for å gjøre hyaluronsyre litt mer komplisert så finnes det også flere forskjellige hovedtyper av hyaluronsyre og under der igjen flere variasjoner og underkategorier av hyaluronsyre.

Hudpleie: Hyaluronsyre er en nøkkelingrediens i mange hudpleieprodukter, og brukes ofte i serum, øyekremer og ansiktskremer. Disse produktene sier at de gir øyeblikkelig fuktighet til huden og kan bidra til å redusere tegn på aldring, som fine linjer og rynker. Hyaluronsyre finnes også i produkter for eksem, irritert hud, sensitiv, dehydrert og veldig tørr hud.
Hyaluronsyre er en allsidig ingrediens i hudpleieprodukter og passer faktisk alle hudtyper fordi hyaluronsyre er naturlig til stede i huden til oss alle.

Hårpleie: Bruk av hyaluronsyre i sjampo, balsam, hårkurer og andre hårpleieprodukter blir stadig mer populært. Hyaluronsyre bevarer fuktigheten i hår og hodebunn, noe som kan forhindre tørt hår, styrke hårstråene og gjøre håret mykt og glansfullt.

Dermal Fillers: Hyaluronsyre kan injiseres direkte inn i huden ved hjelp av fillers-behandlinger for å tilføre fuktighet, volum, redusere rynker og forbedre ansiktskonturer.

Medisinsk: Hyaluronsyre brukes også i behandlinger for artrose, som smertebehandling i ledd og i øyedråper for tørre øyne. Det finnes også ekstra høykonsentrert hyaluronsyre som brukes i plastisk kirurgi og kroppsfillers.

Kosttilskudd: Hyaluronsyre kan også fås som kosttilskudd. Det kommer da i form av kapsel eller pulver og de som selger dette hevder at det å spise hyaluronsyre vil støtte huden fra innsiden og forhindre for tidlig aldring av huden.

 

5 Forskjellige hovedtyper hyaluronsyre

  1. Lavmolekylær hyaluronsyre: Denne typen har mindre molekylvekt og absorberes raskt i huden. Den brukes i hudpleieprodukter som hevder å trenge dypere for å gi fuktighet og redusere fine linjer. Brukes også medisinsk, for eksempel i sårbehandling og i øyedråper.
  2. Høymolekylær hyaluronsyre: Med større molekylvekt bidrar denne til å danne en beskyttende barriere på hudens overflate. Den brukes i hudpleieprodukter som gir langvarig fuktighet og forbedrer hudens elastisitet.
  3. Ultra-lavmolekylær hyaluronsyre: Med enda mindre molekylvekt enn lavmolekylær hyaluronsyre, absorberes denne raskt i huden. Den brukes i hudpleieprodukter som trenger dypt inn i huden for å reparere sår og skadet vev og gir dyp fuktighet.
  4. Retikulær hyaluronsyre: Har en lineær eller forgrenet struktur mellom hyaluronsyremolekylene. Denne typen hyaluronsyre brukes ofte i dermal fillers for å tilføre volum og glatte ut rynker og fine linjer.
  5. Krysskoblet hyaluronsyre: Krysskoblet hyaluronsyre er modifisert for å inneholde tverrbindinger mellom hyaluronsyremolekylene, noe som gir en mer sammenvevd og gel-lignende struktur. Den brukes ofte i fillers for å forme ansiktskonturer og gir langvarige resultater. Brukes også som medisinsk behandling ved artrose for å lindre smerte og forbedre leddfunksjonen.

 

Og til slutt; er hyaluronsyre virkelig så bra?

Vi har sett at hyaluronsyre brukes flittig både medisinsk og i hudpleie, og vi kan lett ta dette for god fisk og konkludere med at hyaluronsyre er skikkelig bra saker. Men jeg elsker å se kliniske studier som beviser om det som hevdes om en type ingrediens, virkelig er sant. Det er gjort utrolig mye forskning på hyaluronsyre, nettopp fordi det brukes i medisin, og det er også mange spennende resultater. Et av studiene jeg leste, som ble gjort av professorer og leger innenfor dermatologi i 2021, la jeg ekstra merke til. I dette studie hadde de et serum som kun inneholdt en enkel base og hyaluronsyre.

Forskningsmålet for studien var å vurdere hvor effektivt hyaluronsyre kunne forbedre hudens fuktighetsnivå og tilstand. Studien inkluderte 40 kvinner i alderen 30-65 år og alle med ulike hudtyper. Alle brukte hyaluronsyre to ganger daglig.
Studien viser at umiddelbart etter påføring av hyaluronsyre økte hudens fuktighet med hele 134%. Dette indikerer hyaluronsyrens evne til å øyeblikkelig tilføre huden en betydelig mengde fuktighet. Denne økningen av fuktigheten i huden ble også opprettholdt over tid, med en økning på 55% etter 6 uker.

Men det var ikke bare fuktighetsnivået som forbedret seg. Ved uke 6 viste studien imponerende resultater i alle vurderingskategorier, inkludert økt glatthet (64%), fylde (60%), fuktighet (63%), reduserte fine linjer (31%) og rynker (14%), samt en forbedring i den generelle hudtilstanden (43%).

Videre viser studien at hyaluronsyre var godt tolerert og forårsaket ikke noen former for hudirritasjon. Dette er gode nyheter for alle oss med sensitiv hud som ønsker å bruke en ingrediens i hudpleierutinen som virkelig kan gjøre en forskjell.
Resultatene av studien beviser at hyaluronsyre faktisk er en fantastisk ingrediens i hudpleie og at hyaluronsyre absolutt lever opp til det gode ryktet sitt!

 

Marina Miracle produkter som inneholder hyaluronsyre

Vi bruker hyaluronsyre i våre produkter som er utviklet for å gi ekstra mye fuktighet til huden. I disse produktene bruker vi både høymolekylær og lavmolekylær hyaluronsyrer. Du får hyaluronsyre i disse Marina Miracle produktene: